ASAM GELUGUR
Asam gelugur (Garcinia atroviridis Griff) atau asam keping merupakan sejenis pokok nadir yang dipercayai berasal dari semenanjung Malaysia. Pokok ini telah disebarkan ke negara-negara jiran seperti di Thailand, Indonesia, Filipina dan juga India. Maklumat berkaitan keluasan tanaman asam gelugor tidak ada yang dicatitkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia kerana kebanyakannya di tanam atau tumbuh di kebun secara bercampur dengan tanaman buah-buahan lain.
Antara negeri-negeri semenanjung yang didapati mempunyai banyak jumlah pokok ini ialah seperti di Perak, Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, Pahang dan Kedah. Terdapat juga pokok asam gelugor di kawasan hutan dan buahnya dikutip secara berkala oleh penduduk kampung berhampiran.
Rasa daun dan bunga dalah lemak-lemak, sedikit manis, sedikit kemasaman dan kelat. Manakala buahnya pula rasa masam jika dimakan. Buah dan pucuknya bersifat sejuk.
Khasiat
Buah asam gelugur mengadungi asid sitrik, asid tartarik, asid malik, asid askorbik, asid hidroksisitrik, flavonoid, serat, vitamin dan mineral. Asid askorbiknya berperanan sebagai antibakeria. Daunnya pula mengandungi serat, karbohidrat, alkoloid, vitamin dan mineral.
Dengan memakan daun, bunga atau buah asam gelugur dapat menurunkan darah tinggi, merawat kencing manis, berat badan berlebihan, tidak selera makan dan sakit jantung. Buah, bunga dan pucuknya boleh bertindak sebagai antioksidan dan awet muda.
Kegunaan asam gelugur
Buah asam gelugur yang telah siap diproses sering dijadikan bahan perisa dalam masakan melayu serta dijadikan bahan untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau daging. Asam gelugur ini mempunyai rasa yang sangat masam.
Asam gelugor kering digelar asam keping digunakan kebanyakannya untuk bahan masakan sebagai penambah rasa kemasaman dalam masakan. Antara masakan popular perlukan asam keping seperti masakan asam pedas, masak lemak cili api, masak singgang dan segala jenis masakan lain.
Asam keping ini mengandungi bahan asid hidrositrik boleh menggantikan asam jawa. Pada masa ini ada yang menggunakan asam gelugur untuk jus minuman dan membantu mengurangkan kolesterol dalam badan serta berfungsi sebagai antioksidan yang baik.
Pucuk muda yang mentah atau dicelur dibuat makanan bersama dengan budu, cencaluk, sambal belacan atau lain-lain pencecah ketika makan nasi. Buah muda asam gelugur boleh dibuat campuran dalam sambal belacan.
Pucuk mudanya boleh dijadikan ramuan dalam nasi ulam dan nasi kerabu. Daun muda dan bunganya juga boleh dimasukkan ke dalam masakan asam pedas dan masak lemak cili api.

Khasiat rebusan asam gelugur
Ada wanita mengamalkan minum air asam gelugur semasa berpantang dipercayai untuk mempercepatkan proses mengecutkan rahim. Selain itu amalan tersebut juga dikatakan mampu menurunkan berat badan.
Ternyata asam gelugur atau nama botaninya garcinia cambogia menawarkan banyak khasiat baik dari sudut perubatan mahu pun sebagai penyedap makanan.
Berwarna kekuningan dan berbentuk seakan buah labu, tumbuhan yang berasal dari India itu turut dikenali dengan nama asam keping setelah buahnya dikeringkan.
Selain itu asam gelugur dipanggil juga malabar tamarind dan brindle berry kini digunakan secara meluas untuk produk mengurangkan berat badan di Eropah.
Asid utama asid hydroxycitric atau HCA. di dalam asam gelugur pernah menjadi kajian saintis pemakanan. Terbukti ia sangat berkesan membantu mengekang nafsu makan dan menggalakkan penguraian lemak dalam tubuh manusia dan haiwan. Rangsangan kehilangan berat badan menerusi Rebusan asam gelugur
Ada wanita mengamalkan minum air asam gelugur semasa berpantang dipercayai untuk mempercepat kan proses mengecutkan rahim. Selain itu amalan tersebut juga dikatakan mampu menurunkan berat badan.Ternyata asam gelugur atau nama botani nya garcinia cambogia menawarkan banyak khasiat baik dari sudut perubatan mahu pun sebagai penyedap makanan. Berwarna kekuningan dan berbentuk seakan buah labu, tumbuhan yang berasal dari India itu turut dikenali dengan nama asam keping setelah buahnya dikeringkan.Selain itu asam gelugur dipanggil juga malabar tamarind dan brindle berry kini digunakan secara meluas untuk produk mengurangkan berat badan di Eropah.
Asid utama asid hydroxycitric atau HCA. di dalam asam gelugur pernah menjadi kajian saintis pemakanan. Terbukti ia sangat berkesan membantu mengekang nafsu makan dan menggalakkan penguraian lemak dalam tubuh manusia dan haiwan. Rangsangan kehilangan berat badan menerusi dua cara asas. HCA bertindak menghalang penukaran makanan bergula dan berkanji kepada lemak. Ini bermakna HCA dikatakan dipercayai mampu membantu menyekat penghasilan lemak.Penemuan terbaru mendapati melalui cara peningkatan tahap kimia tertentu dalam otak seperti serotonin, pengatur kepada pengawalan selera, HCA juga dikatakan mungkin mampu menyekat selera makan.
Penggunaan asam gelugur juga mendapat tempat dalam perubatan India kuno (Ayurveda) bagi mengatasi masalah penghadaman, rawatan cacing, parasit, tumor dan cirit-birit berdarah.Buah asam gelugur yang sudah masak berwarna kuning selalunya dihiris, dikering dan digunakan dalam masakan. Ia juga direbus dalam gula dan dimakan sebagai jeruk.Air rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat reumatisme dan masalah dalam perut. Selain itu buah tersebut dikatakan berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi.
Perubatan Melayu zaman dahulu menggunakan rebusan air daun dan akar asam gelugur untuk menyembuhkan sakit telinga melalui titisan ke dalam telinga.Buah asam gelugur juga dikatakan mampumelegakan kesakitan gusi. Caranya adalah dengan mengambil sekeping asam gelugur dan kemudian basuh hingga bersih sehingga menjadi sedikit lembut. Tampal atau selitkan di celah-celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10 hingga 15 minit. Kemudian kumur dengan air suam.
Penanaman
Penanaman asam gelugor untuk menghasilkan asam keping perlu dibanyakkan lagi dengan penanaman secara komersil. Penanaman boleh menggunakan bijibenih dari buah yang cukup matang dan disemai dalam nurseri. Benih yang mempunyai ketinggian lebih sekaki ditanam dengan jarak 6m x 6m. Spesis yang ada di Malaysia adalah spesis tempatan yang akan menghasilkan buah selepas 6-7 tahun ditanam.
Kebanyakan pokok yang ada di keliling rumah adalah bercampur dengan buah-buahan lain di ladang dan menerima baja serta amalan agronomi yang diberi adalah sama untuk pokok buah-buahan. Kebanyakan pokok sedia ada dianggap sebagai tanaman organik kerana boleh dikatakan jarang menggunakan bahan kimia. Pembajaan menggunakan baja NPK 12:12:17:2 dengan kadar 30-50 gram boleh dijalankan sebanyak 3 kali setahun. Perosak dan penyakit tanaman ini masih belum di buat kajian secara saintifik. Kesan kemarau dan hujan yang berlebihan kadang-kala menyebabkan kejadian buah gugur.
Lagi info tentang herba :
- khasiat asam keping (39)
- khasiat bakawali (19)
- asam keping boleh kuruskan badan (18)
- khasiat asam gelugur (18)
- asam gelugur untuk kurus (18)
- asam keping menurunkan berat badan (17)
- Air asam keping (14)
- asam gelugor (13)
- kebaikan air asam keping (13)
- asam keping kuruskan badan (12)
- kurus dengan asam keping (12)
- asam keping ubat darah tinggi (11)
- kebaikan asam keping (11)
- khasiat air asam keping (10)
- khasiat asam keping untuk kurus (10)
- cara kurus dengan asam keping (10)
- petua kurus dengan asam keping (10)
- khasiat asam jawa untuk kurus (10)
- asam keping (9)
- petua kuruskan badan dengan asam keping (9)
- asam jawa boleh kuruskan badan (8)
- asam gelugur (8)
- khasiat asam keping untuk darah tinggi (8)
- khasiat air asam jawa untuk kurus (7)
- asam keping untuk kurus (7)
- khasiat asam gelugur untuk kurus (7)
- khasiat buah asam gelugur (6)
- khasiat asam gelugor (6)
- asam gelugor kuruskan badan (5)
- kelebihan asam keping (5)
- minum air asam keping untuk kurus (5)
- minum air asam keping (5)
- buah asam gelugur untuk kurus (4)
- buah asam keping (4)
- kelebihan asam gelugur (4)
- cara kuruskan badan dengan asam jawa (4)
- khasiat minum air asam jawa (4)
- air asam keping untuk kurus (4)
- asam keping turunkan tekanan darah (4)
- asam gelugor kurus (4)
- tip kurus asam keping (4)
- kurus dengan asam gelugur (3)
- kurus dengan asam jawa (3)
- kegunaan asam keping (3)
- khasiat minum air asam keping (3)
- kuruskan badan dengan asam jawa (3)
- kuruskan badan dengan asam keping (3)
- jus asam gelugor (3)
- asam jawa untuk kurus (3)
- asam gelugur ubat darah tinggi (3)
- air asam keping kuruskan badan (3)
- air asam jawa untuk kuruskan badan (3)
- khasiat air rebusan asam keping (3)
- asam gelugor ubat darah tinggi (2)
- asam gelugor untuk kurus (2)
- buah asam gelugur (2)
- resipi kurus dengan asam jawa (2)
- buah asam keping kuruskan badan (2)
- testimoni kurus dengan asam keping (2)
- minum asam keping (2)
- air assam gelugor kuruskan badan (2)
- kelebihan minum air asam keping (2)
- cara guna asam keping untuk kurus badan (2)
- makan bunga raya boleh kurus (2)
- kebaikan asam jawa (2)
- air asam keping ubat darah tinggi (2)
- khasijt air halia dengan asam keping (2)
- kurus dengan air asam keping (2)
- petua asam keping (2)
- kasiat asam keping (2)
- kebaikan asam gelugur (2)
- petua kurus dengan asam jawa (2)
- petua minum air asam jawa (2)
- kebaikkan asam keping (2)
- kebaikan asam gelugor (2)
- kebaikan asam jawa untuk kurus (2)
- asam keping boleh kurus (2)
- keburukan minum air asam keping (2)
- petua minum air asam keping (2)
- khasiat asam kepimg (1)
- khasiat pucuk asam gelugur (1)
- khasiat pucuk asam gelugor (1)
- khasiat pucuk gelugur (1)
- khasiat asam kepinf (1)
- khasiat asam (1)
- khasiat air asam keping gelugor (1)
- khasiat daun asam gelugur (1)
- khasiat asam jawa untuk kuruskan badan (1)
- khasiat pokok cekur untuk kurus (1)
- khasiat pokok asam gelugur (1)
- khasiat buah asam gelugor (1)
- khasiat buah gelugor (1)
- Khasiat Asam Gelugor jika dibuat air minuman (1)
- khasiat asam gelugur untuk penyakit darah tinggi (1)
- Khasiat asam keping untuk kuruskan badan (1)
- khasiat daun gelugur (1)
- khasiat asam india (1)
- khasiat jus asam gelugur (1)
- khasiat makanan masam untuk kurus (1)
- khasiat asam jawa (1)
- khasiat masak asam keping (1)
- khasiat asam gelugor untuk tubuh (1)
- khasiat asam jawa darah tinggi (1)
- khasiat asam jawa untuk kencing manis (1)
- Khsiat air asam jawa (1)
- khsiat asam (1)
- ulam yg boleh menyekat selera makan (1)
- rebus halia dan asam keping untuk turun berat badan (1)
- rebus asam keping dengan halia (1)
- produk pati asam gelugur (1)
- produk kesihatan untuk kurus thailand (1)
- produk dari asam gelugor (1)
- produk asam gelugor (1)
- pokok rerama jabatan pertanian (1)
- pokok malaysia asam keping (1)
- pokok herba untuk kurus (1)
- pil asam keping (1)
- pil asam gelugor (1)
- resepi air asam kepibg (1)
- resepi air kunyit untuk langsing (1)
- resepi asam kping untuk kurus (1)
- ulam yang boleh kuruskan badan (1)
- ubat ulat untuk pertanian (1)
- ubat lancar darah boleh kurus (1)
- ubat kurus asam keping (1)
- ubat kurus asam gelugur (1)
- ubat asam keping (1)
- tip kurus guna asam jawa (1)
- testimoni minum air rebus asam keping (1)
- resepi kurus dengan asam keping (1)
- resepi kurus asam jawa (1)
- Resepi kurus (1)
- petua untuk kurus (1)
- petua mengurangkan berat badan guna asam keping (1)
- kurus dengan makan asam gelugur (1)
- minum air rebusan asam keping (1)
- www khasiat asam gelugor (1)
- minum air asam keping dan halia boleh kuruskan badan (1)
- minum air asam jawa untuk kurus (1)
- Masyar jus asam gelugur (1)
- masak menggunakan dain asam gelugur (1)
- manafaat asam gelugur (1)
- langsing dengan asam keping (1)
- kuruskan badan dengan tamarind dan limau kasturi (1)
- kurus dgn asam keping (1)
- kurus dengan minum asam keping (1)
- minum asam gelugor kurus (1)
- nama saintific asam keping (1)
- nama saintifik asam gelugur (1)
- petua kuruskan badan dengan air asam jawa (1)
Asam gelugur, Asam keping, berat badan berlebihan, enurunkan darah tinggi, Garcinia atroviridis Griff, Merawat kencing manis, tidak selera makan dan sakit jantung dua cara asas.
HCA bertindak menghalang penukaran makanan bergula dan berkanji kepada lemak. Ini bermakna HCA dikatakan dipercayai mampu membantu menyekat penghasilan lemak.
Penemuan terbaru mendapati melalui cara peningkatan tahap kimia tertentu dalam otak seperti serotonin, pengatur kepada pengawalan selera, HCA juga dikatakan mungkin mampu menyekat selera makan.
Penggunaan asam gelugur juga mendapat tempat dalam perubatan India kuno (Ayurveda) bagi mengatasi masalah penghadaman, rawatan cacing, parasit, tumor dan cirit-birit berdarah.
Buah asam gelugur yang sudah masak berwarna kuning selalunya dihiris, dikering dan digunakan dalam masakan. Ia juga direbus dalam gula dan dimakan sebagai jeruk.
Air rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat reumatisme dan masalah dalam perut. Selain itu buah tersebut dikatakan berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi.
Perubatan Melayu zaman dahulu menggunakan rebusan air daun dan akar asam gelugur untuk menyembuhkan sakit telinga melalui titisan ke dalam telinga.
Buah asam gelugur juga dikatakan mampu melegakan kesakitan gusi. Caranya adalah dengan mengambil sekeping asam gelugur dan kemudian basuh hingga bersih sehingga menjadi sedikit lembut. Tampal atau selitkan di celah-celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10 hingga 15 minit. Kemudian kumur dengan air suam.
Coin Casino Review – Pros & Cons - Casinoworld.com
BalasPadamCoin Casino is an international online casino that provides a unique experience for new players. It is operated by Nairabet, which is a global 🎲 Casino Games: 550+🥇 Best Welcome Bonus: £10 + £10 First Deposit Bonus🏆 Top Live Casino: Unibet🎟️ No Deposit Bonus: 100% up to £200💸 Min Withdrawal Methods: Bank Transfer, Skrill, Neteller, NetEFT
Mbet - Casinos and Games - JT Hub
BalasPadamDiscover all of JT's most popular games here at JTGHub. See all the 하남 출장샵 best games at 광주 출장안마 one JTG 문경 출장마사지 hub today and 원주 출장마사지 grab a 의왕 출장샵 bonus!